V petek, 29. januarja 2016 je v prostorih Koroškega medgeneracijskega centra na Ravnah na Koroškem potekala tiskovna konferenca Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Namen konference je bil predstaviti novi spot Mladinske iniciative, dosedanje delo, načrte za prihodnost ter ažurirana stališča Mladinske iniciative za 3. razvojno os.
  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je bila s sklepom Upravnega odbora Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ustanovljena 15. julija 2014. Iniciativo operativno vodi Mladinski svet Ravne na Koroškem, za podpornike iniciative pa se štejejo vse osebe, ki so podpisale Peticijo podpore gradnje hitre ceste na Koroško, ki je do jeseni 2014 zbrala več kot 7000 podpornikov.

  Vabilo na tiskovno konferenco in predstavitev spota o Mladinski iniciativi za 3. razvojno os, ki bo v petek, 29. januarja 2016 ob 12. uri v Koroškem medgeneracijskem centru, Trg svobode 20, Ravne na Koroškem.

  Namen tiskovne konference je:
   predstaviti novi spot Mladinske iniciative,
   predstaviti dosedanje delo Mladinske iniciative,
   predstaviti načrtovane aktivnosti Mladinske iniciative v letu 2016,
   predstaviti ažurirana stališča Mladinske iniciative.

  Vljudno vabljeni vsi zainteresirani!

  S spoštovanjem,
  Vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os
  Aljaž Verhovnik

  V četrtek 14. januarja 2016 smo akterji Mladinske iniciative za 3. Razvojno os na Ravnah na Koroškem posneli spot v katerem je priznani slovenski gledališki in filmski igralec Marko Mandić podprl namero o čim prejšnji izgradnji koroške hitre ceste. Spot bo v javnosti na ogled od februarja 2016.

  V nedeljo, 6. decembra 2015, je na Ravnah na Koroškem potekalo snemanje novega spota Mladinske iniciative za 3. razvojno os, v katerem želimo prikazati dosedanje delovanje in zavzemanja iniciative. Spot daje tudi pomembno sporočilo Vladi Republike Slovenije, ki je marca 2015 na Koroškem obljubila, da bo leta 2019 zasadila prvo lopato na trasi koroške hitre ceste.

  V spotu nastopajo mladi člani iniciative, ki se zavzemajo za gradnjo hitre ceste na Koroško. V vlogi »Gospoda predsednika« pa nastopa profesionalni igralec Žiga Čamernik. Scenarij in režija sta delo Toma Novosela. Snemalni del pa je prevzela ekipa Mihe Kolarja iz MK studia iz Raven na Koroškem. Spot bo javnosti predstavljen v januarju 2016.

  Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os je 15. julija 2014 ustanovil Upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem. Ideja se je porodila v času pisanja Strategije za mlade v občini Ravne na Koroškem 2014-2020, ko smo avtorji naleteli na problem slabih dostopnih pogojev za mobilnost Korošcev do centra države. Tako smo ocenili, da bi izgradnja 3. razvojne osi za Koroško pomenila ogromen korak naprej k preprečevanju bega možganov iz naše regije ter omogočila večjo rast koroškega gospodarstva.
  Ker je Koroška regija z najdaljšo oddaljenostjo od avtocestnega križa v Republiki Sloveniji, bi izgradnja hitre ceste na Koroško v prvi meri mladim povrnila optimizem in zaupanje v državo, hkrati pa omogočila decentralizirani razvoj Slovenije.
  Člani Mladinske iniciative smo si kot glavni cilj zadali izgradnjo 3. razvojne osi, pod čemer Korošci razumemo izgradnjo nove hitre ceste od avtoceste A1 preko Šaleške, Mislinjske in vse do Mežiške doline, kjer se tudi nahaja gospodarsko središče regije. Ker živimo v združeni Evropi, je v duhu vsesplošne globalizacije in potreb po medsebojnem povezovanju, nujna povezava 3. razvojne osi na severu z Republiko Avstrijo in na jugu z Republiko Hrvaško.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v soboto, 19. septembra 2015 organizirala kolesarjenje po bodočem severnem kraku 3. razvojne osi med MMP Holmec in uvozom na avtocesto A1 v Šentrupertu. Dogodek so poimenovali »S kolesom po 3. razvojni osi! Kdaj pa z avtom?«
  Zbrali smo se ob 8. uri na MMP Holmec, kjer je zbranim uvodne besede namenil Aljaž Verhovnik, vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os. Zopet je poudaril, da smo po znanih informacijah edina civilna iniciativa, ki se zavzema za gradnjo hitre ceste na Koroško. Poudaril je, da želimo z akcijo Vlado Republike Slovenije spomniti na obljubo, podano ob obisku Koroške pomladi letos, da bodo gradbeni stroji na koroški hitri cesti zabrneli leta 2019. Na Holmcu se je zbralo kar nekaj ljudi. Med njimi prevaljski župan in vodja odbora za gradnjo hitre ceste na Koroško pri Svetu koroške regije dr. Matic Tasič, črnjanska županja mag. Romana Lesjak, poslanec Danilo Anton Ranc, predsednica UO GZS Koroška Mojca Kert ter Samo Jenič, predstavnik družbe Metal Ravne d. o. o.