Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je lani ob obisku poslanskih skupin poslala tudi prošnjo za pogovor na tematiko koroške hitre ceste pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Tako je predsednik predstavnika iniciative Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika sprejel v torek 31. januarja 2017.
  Kljub temu, da se v iniciativi zavedamo omejenih ustavnih pristojnosti predsednika republike za rešitev koroške cestne problematike, smo v iniciativi z željo po enakopravnem razvoju vseh delov Slovenije apelirali na predsednika, da nam kot vrhovna avtoriteta prisluhne in pomaga pri čim prejšnji gradnji hitre ceste na Koroško.

  V ponedeljek, 30. januarja 2017, je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os dobila povabilo na 90. sejo Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v Državnem svetu Republike Slovenije, kjer je pod točko 2 potekala razprava na temo »Nujnosti izgradnje 3. razvojne osi na Koroškem«. Pri tej točki sta predstavnika iniciative Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik predstavila izsledke študije »HOČ`MO CESTO!«. Tako sta v devetih vidikih, ki so nanizani v študiji, izpostavila nujnost izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  Potem, ko je bila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os takoj po novem letu seznanjena s potekom aktivnosti na DARS-u, smo bolj kot to nestrpno pričakovali sprejem uredbe o državnem prostorskem načrtu na relaciji Šentrupert-Velenje. Zgornji del trase hitre ceste od Velenja proti Koroški je namreč že vse od leta 2013, ko je bil sprejet DPN Velenje-Slovenj Gradec, ujetnik odločitve o spodnjem delu trase.

  V petek 6. januarja 2017 je na DARS-u potekal sestanek koordinacijskega odbora za izgradnjo 3. razvojne osi. Koroško delegacijo so zastopali predsednik Odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško dr. Matic Tasič, poslanec Danilo Anton Ranc ter predstavnika Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik. V imenu DARS-a sta se sestanka udeležila Janez Kušnik in Ana Sodnik, s strani Ministrstva za infrastrukturo pa je bil prisoten mag. Zvonko Zavasnik.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je v petek 16. decembra 2016 na Ravnah na Koroškem predstavila novo študijo o Koroški in 3. razvojni osi z naslovom HOČ`MO CESTO, ki je nastajala v drugi polovici letošnjega leta.

  Študijo, ki je nastala na volonterski ravni, sta pripravila avtorja Andrej Grobelnik in Aljaž Verhovnik. V njej sta predstavila devet vidikov nujnosti izgradnje hitre ceste na Koroško, ki so podkrepljeni z uradnimi, statističnimi podatki. Recenzijo študije je opravil profesor dr. France Križanič. Oblikovno in z grafikami jo je opremil priznani koroški striper Ciril Horjak, znan pod vzdevkom dr. Horowitz.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je edina civilna iniciativa v Sloveniji, ki se zavzema za čim prejšnjo izgradnjo 3. razvojne osi, zlasti izgradnje hitre ceste na Koroško. Vse naše aktivnosti objavljamo na portalu www.hitronakorosko.si, kjer boste lahko videli, da smo Korošci že pred dvema letoma podprli peticijo za izgradnjo hitre ceste na Koroško, katero smo marca 2015 ob obisku Vlade na Koroškem, tej tudi predali.
  Naj vas spomnim, da se več kot 70.000 prebivalcev Koroške zaradi političnih igric in neresnosti v Ljubljani, vsakodnevno spopada s katastrofalno prometno povezavo s centrom države. Ravne na Koroškem, kot regijsko središče, so od avtocestnega križa najbolj oddaljeno mesto v Sloveniji. Da ne govorimo o časovni komponenti odmaknjenosti od centra države. V zadnjih letih se je število mladih v regiji zmanjšalo za skoraj 40%. Vprašajte se zakaj? Potrebno se je tudi vprašati, zakaj več kot 5.000 Korošcev vsakodnevno emigrira iz regije zato, da bi zaslužili vsakodnevni kruh. Zato je hitrocestna povezava Koroške s centrom je zgolj prvi pogoj, da se bo Koroška iz trenutne situacije lahko sama postavila na noge.
  V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os smo ogorčeni nad vašo izjavo, da v Združeni levici zahtevate, naj se takoj ustavi škodljivo načrtovanje severnega dela tretje razvojne osi (vir: Twitter ZL in STA, 13. 12. 2016). Verjetno je vaša izjava tudi plod tega, da poslanska skupina Združena levica kot edina poslanska skupina ni sprejela naše iniciative in prisluhnila stiski Korošcev. Vsako ustavljanje aktivnosti na trasi severnega kraka 3. razvojne osi, pelje Koroško v prepad iz katerega se ne bo rešila. Zasluge za to pa si bo morala pripisati vsa prejšnja in dosedanja politika v Ljubljani.
  Zato vam v Mladinski iniciativi postavljamo nekaj javnih vprašanj, na katere bomo z zanimanjem prisluhnili vašim odgovorom:
  1. Ravne na Koroškem so kot gospodarsko središče Koroške statistične regije najbolj oddaljen kraj od avtocestnega križa (53km). Kaj boste kot poslanec državnega zbora storili, da edina regija v državi brez avtoceste, dobi ustrezno cestno infrastrukturo?
  2. BDP na prebivalca v koroški statistični regiji zaostaja za slovenskim povprečjem. Zanima nas, kje vidite rešitev razvijanja potencialov Koroške ob obstoječi cestni infrastrukturi, brez hitre ceste? 3. Znano je, da so sodobne štiripasovne cestne povezave z varnostnega vidika ustreznejše. Zanima nas kako komentirate dejstvo, da število prometnih nesreč zaradi neustrezne cestne infrastrukture na Koroškem narašča?
  4. Zanima nas, kako kot zagovornik enakopravnosti komentirate dejstvo, da se prebivalec Nove Gorice do svojega doma iz centra države pripelje 45 minut prej kot prebivalec Koroške, ob predpostavki, da gre za enako razdaljo, le da do Nove Gorice teče sodobna štiripasovna hitra cesta?
  Upamo, da se zavedate, da s svojimi prizadevanji povzročate nepopravljivo škodo ljudem iz Koroške. Verjamemo, da boste kot rojen Slovenjgradčan lahko razumeli stisko 71.000 ljudi pozabljenih od države in da boste kot voljen predstavnik ljudstva znali pojasniti izdanim Korošcem, zakaj je dobro, da v letu 2016 izgubljajo čas in življenja na obstoječih cestah v borbi za vsakdanji kruh.