Cenjeni obiskovalci in podporniki Mladinske iniciative za 3. razvojno os!
  Portal hitronakorosko.si deluje že dve in pol leti. Zaradi vse večjega obsega aktivnosti iniciative, smo ga prenovili z željo, da boste še bolje informirani o vseh aktivnosti in prizadevanjih za izgradnjo hitre ceste na Koroško.

  V torek, 14. februarja 2017, je na sedežu DARS-a v Ljubljani potekal sestanek na temo izgradnje severnega kraka 3. razvojne osi, katerega so se udeležili:
  Dr. Tomaž Vidic (predsednik uprave DARS-a), Vili Žavrlan (član uprave DARS-a), Janez Kušnik (DARS), mag. Darja Kocjan (Ministrstvo za infrastrukturo - generalna direktorica Direktorata za kopenski promet) Zvonko Zavasnik (Ministrstvo za infrastrukturo – sektor za ceste), dr. Matic Tasič (koordinator Odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško), dr. Tomaž Rožen (predsedujoči Svetu koroške regije), poslanca Danilo Anton Ranc in Ivan Škodnik ter vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik.

  V petek, 3. februarja 2017, je na Občini Prevalje potekal sestanek Odbora za izgradnjo hitre ceste na Koroško. Prisotni so bili: predsednik odbora dr. Matic Tasič, predsedujoči Svetu koroške regije dr. Tomaž Rožen, poslanec Danilo Anton Ranc, podžupana Anton Preksavec (Dravograd) in Janez Potočnik (MOSG), s strani GZS za Koroško Mojca Kert in Aleksandra Gradišnik, Karmen Sonjak (RRA Koroška) in Aljaž Verhovnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

  Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je lani ob obisku poslanskih skupin poslala tudi prošnjo za pogovor na tematiko koroške hitre ceste pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Tako je predsednik predstavnika iniciative Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika sprejel v torek 31. januarja 2017.
  Kljub temu, da se v iniciativi zavedamo omejenih ustavnih pristojnosti predsednika republike za rešitev koroške cestne problematike, smo v iniciativi z željo po enakopravnem razvoju vseh delov Slovenije apelirali na predsednika, da nam kot vrhovna avtoriteta prisluhne in pomaga pri čim prejšnji gradnji hitre ceste na Koroško.

  V ponedeljek, 30. januarja 2017, je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os dobila povabilo na 90. sejo Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj v Državnem svetu Republike Slovenije, kjer je pod točko 2 potekala razprava na temo »Nujnosti izgradnje 3. razvojne osi na Koroškem«. Pri tej točki sta predstavnika iniciative Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik predstavila izsledke študije »HOČ`MO CESTO!«. Tako sta v devetih vidikih, ki so nanizani v študiji, izpostavila nujnost izgradnje 3. razvojne osi na Koroško.

  Potem, ko je bila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os takoj po novem letu seznanjena s potekom aktivnosti na DARS-u, smo bolj kot to nestrpno pričakovali sprejem uredbe o državnem prostorskem načrtu na relaciji Šentrupert-Velenje. Zgornji del trase hitre ceste od Velenja proti Koroški je namreč že vse od leta 2013, ko je bil sprejet DPN Velenje-Slovenj Gradec, ujetnik odločitve o spodnjem delu trase.