V petek 20. aprila 2018 je na Ravnah na Koroškem potekal 6. posvet o 3. razvojni osi, katerega je organiziralo Društvo za ceste severovzhodne Slovenije. Posvet je nosil naslov »Ali gre sedaj končno zares?«.

    Odgovore na to so podajali številni strokovnjaki, na njem pa je sodeloval tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki je skupaj z ambasadorjem HOČ`MO CESTO mag. Gregorjem Fickom, predstavil referat z naslovom »Vpliv politike na izvajanje projekta 3. razvojne osi«.

    V skladu z določili Protokola o izgradnji 3. razvojne osi na Koroško, se je v ponedeljek 19. marca 2018, na Ministrstvu za infrastrukturo sestal koordinacijski odbor za spremljanje izgradnje severnega kraka 3. razvojne osi. Uvodoma je bilo pojasnjeno, da so zadeve na projektu v operativni fazi, zato odstop predsednika vlade dr. Mira Cerarja ne bo vplival na potek aktivnosti.
    Pristojni so pojasnili, da je bila dne 18. januarja 2018 vložena zahteva za presojo ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu Šentrupert-Velenje. Odbor je bil seznanjen, da Ministrstvo za infrastrukturo, niti Ministrstvo za okolje in prostor še nista bili pozvani za sodelovanje v postopku s strani Ustavnega sodišče Republike Slovenije. V zvezi s tem je bilo predstavljeno stališče ministra Gašperšiča, da vložena pobuda ne bo zavirala ministrstvo in DARS za nemoteno izpeljavo vseh aktivnosti za pričetek gradnje severnega kraka 3. razvojne osi.

    Dne 6.3.2018, smo iz medijev izvedeli, da so občine Braslovče, Polzela in Šmartno ob Paki vložile zahtevo za presojo ustavnosti uredbe o državnem prostorskem načrtu za hitro cesto Šentrupert—Velenje.

    V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os menimo, da je ustavna presoja njihova pravica, ki jo je potrebno spoštovati. Glede na to, da je bil državni prostorski načrt sprejet že januarja lani, pa se pa na tem mestu sprašujemo, zakaj takšna pobuda ravno v predvolilnem času?